Λογιστικά Νέα

Κοινωνικό τιμολόγιο 2018 : Κλειστή ακόμα η πλατφόρμα παρά τις διαβεβαιώσεις της ΗΔΙΚΑ – ψεύτικες υποσχέσεις και ταλαιπωρία από το υπουργείο ΠΕΚΑ

Η ανακοίνωση του υπουργείου που εκδόθηκε στις 30 Ιουλίου, ενημέρωνε τους δικαιούχους οτι «από αύριο 31/7 αρχίζει η υποβολή αιτήσεων γιά υπαγωγή στο ΚΟΤ…». Και επαναλάμβανε τις πληροφορίες γιά την διαδικασία. Βέβαια, κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να διασφαλίσει οτι πράγματι την επόμενη της ανακοίνωσης ο μηχανισμός και η ΗΔΙΚΑ θα ήταν έτοιμοι να ανοίξουν το σύστημα.

Στις 5 Αυγούστου, αρκετές μέρες μετά ενημερώσαμε οτι η ΗΔΙΚΑ δεν είχε ανοίξει την εφαρμογή γιά το ΚΟΤ και βέβαια κανείς από το υπουργείο ΠΕΚΑ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να εκδόσει νέα ανακοίνωση γιά να ενημερωθούν οι πολίτες γιά το τι συνέβη και πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα. Δηλαδή, έβγαλαν μία ψεύτικη, όπως αποδείχθηκε, ανακοίνωση που αφορά μία ευαίσθητη κοινωνικά ομάδα αλλά δεν αισθάνθηκαν άσχημα στην συνέχεια ώστε να επανέλθουν με εξηγήσεις.

Ως εκ θαύματος όμως, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ Αν. Τάγαρης με δήλωσή του σε άλλη ιστοσελίδα η οποία μετέφερε τα λόγια του σε εισαγωγικά οτι «το αργότερο ως την Τρίτη ανοίγει το σύστημα […] περιμένουμε ως την Δευτέρα τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ». Γιά όσους δεν κατάλαβαν επέρριψε εμμέσως την ευθύνη γιά την αθέτηση της δέσμευσης του υπουργείου στην ΑΑΔΕ που έχει τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων των δικαιούχων.

Βέβαια, ούτε και αυτή η υπόσχεση τηρήθηκε, και φυσικά ούτε ο κ. Τάγαρης που εύκολα δεσμεύτηκε αισθάνθηκε την ανάγκη να επανέλθει. Ούτε και κανείς άλλος το παρακολούθησε ειδησεογραφικά.

Οπως και τις ανακοινώσεις του υπουργείου που ενώ αποδεικνύονται «fake news» η ευθύνη μεταφέρεται και στους δημοσιογραφικούς ιστότοπους που τις απαναράγουν.

Πάντως, να διευκρινιστεί ένα θέμα που επισημαίνεται και στις συζητήσεις του forum  στην ιστοσελίδα μας. Οτι μετά την ψήφιση της τροπολογίας γιά τους πυρόπληκτους, η καταληκτική ημερομηνία γιά την υποβολή των αιτήσεων γιά το κονωνικό τιμολόγιο λήγει στις 31 Νοεμβρίου,ένα μήνα μετά τη λήξη της υποχρέωσης υποβολής φορολογικών δηλώσεων που μεταφέρθηκε το φθινόπωρο λόγω της έκτακτης ανάγκης.

Να διευκρινιστεί ακόμα οτι η έκτακτη ρύθμιση γιά τους πυρόπληκτους εφαρμόζεται μέσω του νόμου και γιά τους υπόλοιπους δικαιούχους , δηλαδή ισχύει πιά γιά όλους. Αν δεν υπήρχε αυτό τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Ετσι, οι δικαιούχοι του ΚΟΤ , όταν οι …υπεύθυνοι δεήσουν να ανοίξουν την εφαρμογή θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις ως τον Νοέμβριο, οπότε υπάρχει χρόνος.

Αυτό που δεν υπάρχει είναι η ανοχή, τουλάχιστον από την πλευρά μας, σε όσους κοροϊδεύουν τον κόσμο, γράφουν ανακοινώσεις και κάνουν δηλώσεις που δεν ισχύουν χωρίς να αισθάνονται ντροπή. Ευελπιστούμε να εμφανιστούν είτε ο υπουργός ΠΕΚΑ, είτε ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ με τις φοβερές διαβεβαιώσεις του, να ενημερώσουν τον κόσμο γιά το τι τελικά συμβαίνει με την πλατφόρμα του κοινωνικού τιμολογίου.

Σχετικά άρθρα

Τα 9+1 μέτρα που θα κάνουν φέτος φτωχότερους τους «μεσαίους»

Νέες μεθόδους, με στόχο την αφαίμαξη των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων, θέτει σε εφαρμογή από 1/1/2018 η κυβέρνηση. Πρόκειται κυρίως για νέους άμεσους και έμμεσους φόρους, αλλά και περικοπές συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ που θα πλήξουν ιδιαίτερα τα πιο χαμηλά εισοδήματα. Με τα νέα μέτρα, εκατοντάδες χιλιάδες μισθοσυντήρητοι θα χάσουν πάνω από 500 ευρώ τον χρόνο. Για να καταλάβουν τι και από πού τους έρχεται, οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν χαρτί και καλαμάρι για να καταγράψουν όλες τις νέες επιβαρύνσεις ή τις απώλειες από περικοπές που τους περιμένουν το νέο έτος. Στα βασικότερα εννέα νέα μέτρα, με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι από την Πρωτοχρονιά κιόλας, προστίθεται και το σχέδιο δράσης του υπουργείου Οικονομικών για να επιβάλει φόρους 48 εκατ. […]

Νέες εισφορές επαγγελματιών: Ανά έτος η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Κάθε χρόνο και διαφορετική ασφαλιστική κατηγορία (ή κλάση) θα μπορούν  να επιλέγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι από το 2020, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης στην ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, επισήμανε πως η επιλογή της κλάσης θα γίνεται στις αρχές του χρόνου και θα μπορεί να αλλάζει σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει πως, στις αρχές του 2020 (αφού ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει στη Βουλή το Υπ. Εργασίας τον Ιανουάριο του 2020), ένας επαγγελματίας θα μπορεί να επιλέξει σε ποια κλάση θέλει να ανήκει, πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσό εισφορών για ένα 12μηνο. Στις αρχές, όμως, του 2021, θα μπορεί να αλλάξει κλάση, η οποία θα είναι είτε χαμηλότερη (αν δεν επέλεξε το 2020 […]

Επίδομα παιδιών: Ποιοι το δικαιούνται και ποια είναι τα ποσά.

Το πολυνομοσχέδιο φέρνει και το επίδομα παιδιών στο οποίο ουσιαστικά αλλάζουν τα πάντα σε ό,τι αφορά στα επιδόματα που παίρνουν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, ενώ δίδεται βάρος στο πρώτο και το δεύτερο παιδί. Το οικογενειακό επίδομα καταβάλλεται από 1/1/2018 και δικαιούχοι είναι Έλληνες και αλλοδαποί. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο το επίδομα λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος. Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με την κλίμακα ισοδυναμίας. Η κλίμακα ισοδυναμίας προκύπτει από το […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *