Λογιστικά Νέα

“‘Ωρα μηδέν” για τις δηλώσεις 700.000 πληττόμενων επαγγελματιών για τα 800 ευρώ

Έως τις 15 Απριλίου αναμένεται τελικά να ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Αρχής Γ. Πιτσιλής.

Στην εν λόγω πλατφόρμα θα μπορούν 700.000 πληττόμενοι από την “κρίση του κορονοϊού” αυταπασχολούμενοι αλλά και οι εργοδότες με έως πέντε άτομα προσωπικό, να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Για να λάβουν, όμως, αυτή την αποζημίωση θα πρέπει κατά το τελευταίο εξάμηνο, να μην έχουν υποβάλλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ.

Επίσης, σε περίπτωση εταιρειών, την αποζημίωση των 800 ευρώ, θα λάβει το νομικό πρόσωπο και όχι το καθένα μέλος της εταιρείας.

Πιο αναλυτικά, δικαιούχοι της αποζημίωσης των 800 ευρώ θα είναι οι επαγγελματίες χωρίς προσωπικό, δηλαδή οι αυταπασχολούμενοι (πχ μπλοκάκηδες με πάνω από δύο εργοδότες) και οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων χωρίς προσωπικό.

Δικαιούχοι είναι επίσης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν επιχείρηση (είτε ατομική, είτε εταιρεία) mμε προσωπικό από 1 έως 5 άτομα. Επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό θα δικαιούνται τα 800 ευρώ, είτε είναι εταιρείες (πλην ΑΕ) δηλαδή οι Ομόρρυθμες, οι Ετερόρρυθμες Εταιρείες, οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, είτε είναι ατομικές δηλαδή ανήκουν σε έναν και μόνο ιδιοκτήτη.

Μεταξύ των παραπάνω δικαιούχων (είτε είναι αυταπασχολούμενοι, είτε ατομικοί επιχειρηματίες,  εταιρείες με έως 5 άτομα προσωπικό) δεν συγκαταλέγονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί κλπ.

Για να λάβουν οι αυταπασχολούμενοι και εργοδότες με έως πέντε άτομα προσωπικό (πλην μηχανικών, δικηγόρων κλπ) την αποζημίωση, θα πρέπει να δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται βάσει της λίστας των ΚΑΔ.

Επίσης, θα πρέπει να μην έχουν υποβάλλει μηδενικές δηλώσεις για το ΦΠΑ το  τελευταίο εξάμηνο.

Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρούν ταυτόχρονα τους παραπάνω όρους (δηλ. πλήττονται, δεν έχουν υποβάλλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ το τελευταίο εξάμηνο και απασχολούν έως 5 άτομα στην επιχείρηση τους), θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ.

Στις περιπτώσεις εταιρειών, την αποζημίωση των 800 ευρώ, θα λάβει το νομικό πρόσωπο. Συνεπώς πχ αν μία εταιρεία έχει 2 μέλη, δεν θα λάβει κάθε ένα μέλος από 800 ευρώ (συνολικά δηλαδή 1.600 ευρώ και οι δύο), αλλά η εταιρεία ως “πρόσωπο” μόνο 800 ευρώ. Προφανώς, οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και οι αυταπασχολούμενοι θα λάβουν οι ίδιοι τα 800 ευρώ.

Το ποσό αυτό θα καλύπτει το διάστημα έως 30 Απριλίου, ενώ αρμόδια στελέχη έχει προαναγγείλει για τους παραπάνω δικαιούχους (και όποιους άλλους δικαιούχους) επιπλέον 800 ευρώ για το διάστημα από 1 έως 31 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι η αποζημίωση προς τους παραπάνω ιδιοκτήτες και συνδιοκτήτες επιχειρήσεων με προσωπικό έως πέντε άτομα δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την αποζημίωση των 800 ευρώ, την οποία θα λάβουν οι εργαζόμενοι στις πληττόμενες επιχειρήσεις των οποίων η σύμβαση εργασίας θα ανασταλεί.

Έτσι, πχ σε μία πληττόμενη επιχείρηση με πέντε άτομα, μπορεί ο εργοδότης να προβεί στην αναστολή των συμβάσεων εργασίας ακόμα και των πέντε εργαζομένων της επιχείρησης του και με αυτόν τον τρόπο να λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ. Μπορεί, όμως, και ο ίδιος ο εργοδότης να αιτηθεί και να λάβει και ο ίδιος την αποζημίωση των 800 ευρώ.

Επίσης, ο ίδιος επιχειρηματίας μπορεί να επωφεληθεί και από τα άλλα μέτρα στήριξης τα οποία έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.

Δηλαδή, μπορεί να αναστείλει, για τους εργαζομένους τους οποίους δεν θα θέσει σε αναστολή, τις πληρωμές εισφορών μισθωτών Φεβρουαρίου –Μαρτίου 2020 έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο –Οκτώβριο αντίστοιχα.

Μπορεί, επίσης, να αναστείλει τις εισφορές για τη δική του ασφάλιση για το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020 έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και, έπειτα, να τις πληρώσεις σε 4 μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Εναλλακτικά, μπορεί να τις πληρώσει στην ώρα τους, κερδίζοντας, εφόσον το επιλέξει, έκπτωση 25%.

 

πηγή : capital.gr

Σχετικά άρθρα

Πώληση ακινήτου : Τι θα ισχύει για τον φόρο υπεραξίας σε δύο μήνες από τώρα.

Αντιμέτωποι με την υποχρέωση πληρωμής φόρου υπεραξίας θα βρεθούν από το 2018 όσοι αποφασίσουν να πωλήσουν σπίτια, λοιπά κτίσματα, οικόπεδα ή αγροτεμάχια. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το πρόσφατα συμφωνηθέν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών επικαιροποιημένο Μνημόνιο ΙΙΙ, από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους επανέρχονται σε ισχύ οι διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η εφαρμογή των διατάξεων για την επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων ανεστάλη για τρία χρόνια, για το 2015, το 2016 και το 2017, με νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή το 2014 και το 2016. Η περίοδος αναστολής της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων λήγει πλέον την 31η Δεκεμβρίου 2017 και σύμφωνα με το πρόσφατα συμφωνηθέν μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών επικαιροποιημένο […]

ΕΝΦΙΑ 2018: Τα ειδοποιητήρια έρχονται, μέχρι 31/08/2018 στο TAXISnet

Η αντίστροφη μέτρηση για τον λογαριασμό του φετινού ΕΝΦΙΑ έχει ξεκινήσει, με τους περισσότερους φορολογούμενους να περιμένουν μεγαλύτερο «ραβασάκι» από την Εφορία. Από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έγινε γνωστό πως η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα γίνει μέχρι την 31η Αυγούστου. Σημειώνεται οτι η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει φέτος με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, τις προσαρμογές που έγιναν στα δύο κλιμάκια του βασικού φόρου, ενώ για τον συμπληρωματικό φόρο θα ληφθεί υπόψη νέο αφορολόγητο όριο των 250.000 ευρώ. Από μία πρώτη εικόνα σχετικά με τις μεταβολές στον φόρο που είχε ανακοινώσει η ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μειωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα έχουν φέτος 1,470 εκατομμύρια φορολογούμενοι ( ή το 23%) ενώ αμετάβλητος θα παραμείνει ο φόρος για σχεδόν 4 […]

Τέλη κυκλοφορίας 2020. Τα ειδοποιητήρια στο TAXISnet

Από σήμερα και μέσω taxisnet μπορείτε πλεον να εκτυπώσετε το «Έντυπο τελών κυκλοφορίας» Τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται εμπρόθεσμα : το τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους (1/11 έως 31/12) την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα εάν το όχημα ταξινομηθεί εντός του τρέχοντος έτους. Τα βήματα για την εκτύπωση των τελών είναι τα εξής: Συμπληρώνω τον Α.Φ.Μ., που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας Συμπληρώνω τον αρ. κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας Συμπληρώνω το έτος τελών κυκλοφορίας Επιλέγω «Αναζήτηση» Επιλέγω «Εκτύπωση» όταν εμφανιστεί το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση»