Λογιστικά Νέα

“‘Ωρα μηδέν” για τις δηλώσεις 700.000 πληττόμενων επαγγελματιών για τα 800 ευρώ

Έως τις 15 Απριλίου αναμένεται τελικά να ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Αρχής Γ. Πιτσιλής.

Στην εν λόγω πλατφόρμα θα μπορούν 700.000 πληττόμενοι από την “κρίση του κορονοϊού” αυταπασχολούμενοι αλλά και οι εργοδότες με έως πέντε άτομα προσωπικό, να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Για να λάβουν, όμως, αυτή την αποζημίωση θα πρέπει κατά το τελευταίο εξάμηνο, να μην έχουν υποβάλλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ.

Επίσης, σε περίπτωση εταιρειών, την αποζημίωση των 800 ευρώ, θα λάβει το νομικό πρόσωπο και όχι το καθένα μέλος της εταιρείας.

Πιο αναλυτικά, δικαιούχοι της αποζημίωσης των 800 ευρώ θα είναι οι επαγγελματίες χωρίς προσωπικό, δηλαδή οι αυταπασχολούμενοι (πχ μπλοκάκηδες με πάνω από δύο εργοδότες) και οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων χωρίς προσωπικό.

Δικαιούχοι είναι επίσης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν επιχείρηση (είτε ατομική, είτε εταιρεία) mμε προσωπικό από 1 έως 5 άτομα. Επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό θα δικαιούνται τα 800 ευρώ, είτε είναι εταιρείες (πλην ΑΕ) δηλαδή οι Ομόρρυθμες, οι Ετερόρρυθμες Εταιρείες, οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, είτε είναι ατομικές δηλαδή ανήκουν σε έναν και μόνο ιδιοκτήτη.

Μεταξύ των παραπάνω δικαιούχων (είτε είναι αυταπασχολούμενοι, είτε ατομικοί επιχειρηματίες,  εταιρείες με έως 5 άτομα προσωπικό) δεν συγκαταλέγονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί κλπ.

Για να λάβουν οι αυταπασχολούμενοι και εργοδότες με έως πέντε άτομα προσωπικό (πλην μηχανικών, δικηγόρων κλπ) την αποζημίωση, θα πρέπει να δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται βάσει της λίστας των ΚΑΔ.

Επίσης, θα πρέπει να μην έχουν υποβάλλει μηδενικές δηλώσεις για το ΦΠΑ το  τελευταίο εξάμηνο.

Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρούν ταυτόχρονα τους παραπάνω όρους (δηλ. πλήττονται, δεν έχουν υποβάλλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ το τελευταίο εξάμηνο και απασχολούν έως 5 άτομα στην επιχείρηση τους), θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ.

Στις περιπτώσεις εταιρειών, την αποζημίωση των 800 ευρώ, θα λάβει το νομικό πρόσωπο. Συνεπώς πχ αν μία εταιρεία έχει 2 μέλη, δεν θα λάβει κάθε ένα μέλος από 800 ευρώ (συνολικά δηλαδή 1.600 ευρώ και οι δύο), αλλά η εταιρεία ως “πρόσωπο” μόνο 800 ευρώ. Προφανώς, οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και οι αυταπασχολούμενοι θα λάβουν οι ίδιοι τα 800 ευρώ.

Το ποσό αυτό θα καλύπτει το διάστημα έως 30 Απριλίου, ενώ αρμόδια στελέχη έχει προαναγγείλει για τους παραπάνω δικαιούχους (και όποιους άλλους δικαιούχους) επιπλέον 800 ευρώ για το διάστημα από 1 έως 31 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι η αποζημίωση προς τους παραπάνω ιδιοκτήτες και συνδιοκτήτες επιχειρήσεων με προσωπικό έως πέντε άτομα δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την αποζημίωση των 800 ευρώ, την οποία θα λάβουν οι εργαζόμενοι στις πληττόμενες επιχειρήσεις των οποίων η σύμβαση εργασίας θα ανασταλεί.

Έτσι, πχ σε μία πληττόμενη επιχείρηση με πέντε άτομα, μπορεί ο εργοδότης να προβεί στην αναστολή των συμβάσεων εργασίας ακόμα και των πέντε εργαζομένων της επιχείρησης του και με αυτόν τον τρόπο να λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ. Μπορεί, όμως, και ο ίδιος ο εργοδότης να αιτηθεί και να λάβει και ο ίδιος την αποζημίωση των 800 ευρώ.

Επίσης, ο ίδιος επιχειρηματίας μπορεί να επωφεληθεί και από τα άλλα μέτρα στήριξης τα οποία έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.

Δηλαδή, μπορεί να αναστείλει, για τους εργαζομένους τους οποίους δεν θα θέσει σε αναστολή, τις πληρωμές εισφορών μισθωτών Φεβρουαρίου –Μαρτίου 2020 έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο –Οκτώβριο αντίστοιχα.

Μπορεί, επίσης, να αναστείλει τις εισφορές για τη δική του ασφάλιση για το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020 έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και, έπειτα, να τις πληρώσεις σε 4 μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Εναλλακτικά, μπορεί να τις πληρώσει στην ώρα τους, κερδίζοντας, εφόσον το επιλέξει, έκπτωση 25%.

 

πηγή : capital.gr

Σχετικά άρθρα

Κοινωνικό μέρισμα – Η απόφαση με τις λεπτομέρειες για τη χορήγησή του .

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων διανομής του Κοινωνικού Μερίσματος έτους 2018 Άρθρο 1 Ορισμοί Ωφελούμενη μονάδα: το νοικοκυριό, απαρτιζόμενο από όλα τα εν ζωή κατά την υποβολή της αίτησης άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων ατόμων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Στην ωφελούμενη μονάδα εντάσσονται υποχρεωτικά και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους. Τα άτομα που έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από φυσικά πρόσωπα στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017, δεν έχουν ίδιο δικαίωμα στην καταβολή κοινωνικού μερίσματος και προσμετρώνται υποχρεωτικά […]

Αυτοί είναι οι νέοι ΚΑΔ που μπαίνουν στα μέτρα – Ποιοι θα λάβουν τα 800 ευρώ

Τις τρεις νέες κατηγορίες Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας ( ΚΑΔ) που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ενώ παρουσίασε, επίσης, τους όρους καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση οι νέοι ΚΑΔ που εντάσσονται στα έκτακτα μέτρα για την ανακούφιση της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Πρώτο πλαίσιο Στο πλαίσιο φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών καθώς και αποζημίωσης των 800 εθρώ εντάσσονται από τον Απρίλιο οι εξής κλάδοι: Μεσιτικά γραφεία, διαχείριση ακίνητης περιουσίας Κατασκευή κτιρίων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, χρωματισμοί, επενδύσεις δαπέδων κ.λπ. Κατασκευή ιστοσελίδων, διαδικτυακών πυλών, υπηρεσίες προγραμματισμού κ.λπ. Καθαρισμός κτιρίων Καθαριστήρια ρούχων Λιανικό εμπόριο αρτοσκευασμάτων Κτηνίατροι Κοινωφελή ιδρύματα, φιλανθρωπικά σωματεία Επισκευή και συντήρηση εξοπλισμού, ενοικίαση μηχανημάτων Λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές […]

Κοινωνικό μέρισμα: Ανοίγει πάλι η πλατφόρμα από 17 έως 21 Ιανουαρίου για δύο κατηγορίες δικαιούχων.

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου η δεύτερη καταβολή του κοινωνικού μερίσματος 2018 σε 196.099 δικαιούχους-νοικοκυριά (που αντιστοιχούν σε 456.835 ωφελούμενους) συνολικού ύψους 92.610.125 ευρώ. Συνολικά, το κοινωνικό μέρισμα του 2018 έλαβαν 1.659.452 δικαιούχοι-νοικοκυριά (που αντιστοιχούν σε 3.708.719 ωφελούμενους) συνολικού ύψους 768.739.375. Η διαδικτυακή εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει πάλι από την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου έως και τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου για τις εξής κατηγορίες δικαιούχων: 1η Περίπτωση: Δεν επιβεβαιώθηκε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός που συμπληρώθηκε στην αίτηση ανήκει στο δικαιούχο του μερίσματος. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι για την πίστωση του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει ο λογαριασμός ΙΒΑΝ που δηλώθηκε στην εφαρμογή να ανήκει στον δικαιούχο του κοινωνικού μερίσματος. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε βάσει ΑΦΜ. Οι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας θα […]