Λογιστικά Νέα

Αρχές Απριλίου αναμένεται να «ανοίξει» το σύστημα για την υποβολή των Φορολογικών Δηλώσεων

Ελπίδες για πληρωμή φόρων με… ευκολίες πληρωμής τέλος τουλάχιστον για φέτος. Ο προγραμματισμός της Ανεξάρητητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει για το 2018 ότι και για το 2017. Το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα «ανοίξει» αρχές Απριλίου και θα υποδεχτεί τα 6,5 εκατομμύρια των υπόχρεων μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Όσο για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει εκτός συνταρακτικού απροόπτου μέσα στον Αύγουστο. Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Ούτε δυνατότητα για πληρωμή των φόρων σε περισσότερες δόσεις θα υπάρξει φέτος ούτε το πάγιο πρόβλημα του «οπισθοβαρούς» προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων θα επιλυθεί. Έτσι, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (πριν την αφαίρεση των επιστροφών φόρου) θα φτάσουν (βάσει του προγραμματισμού που έχει γίνει) στα 21,652 δις. ευρώ με τον μέσο μηνιαίο όρο να ανέρχεται στα 3,6 δις. ευρώ, στο β’ εξάμηνο τα έσοδα θα πρέπει να εκτιναχθούν στα 31,08 δις. ευρώ ή στα 5,18 δις. ευρώ ανά μήνα.

Από την πλήρη ανοργανωσιά και τις χειρόγραφες διαδικασίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει περάσει στο… ηλεκτρονικό μποτιλιάρισμα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πρέπει να ενεργοποιηθούν μια σειρά από ηλεκτρονικές εφαρμογές οι οποίες κρίνονται ζωτικής σημασίας για τα φορολογικά έσοδα. Είναι τέτοιο το «μποτιλιάρισμα» -το οποίο τροφοδοτείται και από τις αλλεπάλληλες αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας- ώστε όλα να γίνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή:

  • Από τις αρχές του 2018 έχει ενεργοποιηθεί ο νόμος που προβλέπει ότι τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πρέπει να δηλώνονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα αφενός για να ελέγχεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου (ενοικιάσεις 60 ή 90 ημερών, αξιοποίηση έως 2 ακινήτων ανά ΑΦΜ κλπ) και αφετέρου για να υπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος. Αυτή η εφαρμογή, θα είναι διαθέσιμη όχι νωρίτερα από τις αρχές Απριλίου ενώ άγνωστο είναι ακόμη το πώς θα γίνει η συλλογή των στοιχείων για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν μέσα στο 2017.
  • Από τις αρχές του 2018, η ρύθμιση των 100 δόσεων έχει αυστηροποιηθεί. Προβλέπεται ότι όποιος δεν πληρώνει τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις εμπρόθεσμα, θα χάνει τα προνόμια της ρύθμισης των 100 δόσεων. Όποιος δεν έχει να πληρώσει, έχει ως μόνη διέξοδο την ένταξη στις 12 δόσεις. Υποτίθεται ότι η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα επιτρέπει την υποβολή αιτήσεων και από όσους έχουν βεβαιωμένες αλλά μή ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και αυτή η εφαρμογή δεν είναι ακόμη διαθέσιμη (σ.σ η σχετική νομοθετική ρύθμιση κατατέθηκε στη Βουλή την τελευταία στιγμή) ενώ ο προγραμματισμός προβλέπει ότι θα «ανοίξει» στο τέλος Ιανουαρίου ταυτόχρονα με την πλατφόρμα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία σε έως και 120 δόσεις.
  • Το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα τεθεί στη διάθεση του κοινού προς τις αρχές Απριλίου. Οι εκκρεμότητες που εμποδίζουν το να τεθεί η εφαρμογή νωρίτερα στη διάθεση του κοινού είναι ουκ ολίγες. Παρά τη διαπίστωση του προβλήματος με τη μή δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει βγάλει ακόμη την απόφαση που θα ορίζει συγκεκριμένη προθεσμία εκπλήρωσης της συγκεκριμένης υποχρέωσης για τους επαγγελματίες. Και χωρίς τους επαγγελματικούς, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εικόνα για το ποιοι κάλυψαν την υποχρέωση πραγματοποίησης συγκεκριμένων ηλεκτρονικών πληρωμών και ποιοι όχι. Το νέο ηλεκτρονικό έντυπο Ε3 τώρα ετοιμάζεται ενώ το νέο έντυπο Ε1 δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται μέχρι το τέλος Ιουνίου οπότε θα εφαρμοστεί και φέτος το σύστημα των τριών διμηνιαίων δόσεων (ή των 6 μηνιαίων αν αποφασιστεί να αλλάξει ο νόμος).
  • Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς βάσει των εισοδημάτων της προηγούμενης χρονιάς κρίνεται ποιος θα έχει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και ποιος όχι. Ειδικά φέτος, υπάρχουν πρόσθετες «δυσκολίες». Η διαδικασία καθορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ακόμη και αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και γίνουν οι ανακοινώσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος και στη συνέχεια να καθοριστούν οι νέοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου τόσο για τον ΕΝΦΙΑ όσο και για τον συμπληρωματικό φόρο.

Πηγή: forologikanea.gr

Σχετικά άρθρα

Υποχρέωση καταβολής της ετήσιας εργοδοτικής εισφοράς είκοσι (20) ευρώ ανά εργαζόμενο με τις εισφορές του Αυγούστου.

«Εργοδοτική εισφορά ποσού 20 Ευρώ ανά εργαζόμενο για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.) που αποτελεί πόρο του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών του Ο.Α.Ε.Δ.» Σχετ.: Οι με αριθμ. 49/2013 και 63/2013 Εγκύκλιοι καθώς και τα Ε40/573/2014, Ε40/986/2015 και Ε40/627/2016 Γενικά ΄Εγγραφα του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Με τα ανωτέρω σχετικά έγγραφα, όπως είναι γνωστό, σας κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 89 περίπτωση Γ΄ του Ν.3996/2011 με τις οποίες συστάθηκε στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) «Ειδικός Λογαριασμός Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.)» με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, με σκοπό την οργάνωση και υλοποίηση κατασκηνωτικών προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων σε θερινές παιδικές κατασκηνώσεις καθώς επίσης και οι διατάξεις της υπ’αριθμ. 23411/2131/30-12-2011 Υ.Α. με την οποία καθορίστηκαν οι διαδικασίες είσπραξης , […]

Οι 7 αλλαγές που έρχονται στη φορολογία.

Επτά ανατροπές στη φορολογία θα δουν το επόμενο χρονικό διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις. Πρόκειται για αλλαγές που εντάσσονται στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά και αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί και θα τεθούν πολύ σύντομα σε εφαρμογή. Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν το φορολογικό βάρος που καλείται να σηκώσει η οικονομία αλλά αυτή τη φορά με… χειρουργικές παρεμβάσεις. Οι αλλαγές αφορούν στα τέλη κυκλοφορίας, τη φορολοταρία, την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, το ΦΠΑ, τη ναυτιλία, τις αντικειμενικές αξίες και την έκπτωση στην παρακράτηση εισοδήματος.Ειδικότερα, -Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας. Παρόλο που είναι πιθανό να μη γίνουν τελικά αλλαγές στα τέλη λόγω αντιρρήσεων των θεσμών, οι προτάσεις που εξετάζει η ειδική επιτροπή “περιλαμβάνει την αύξηση του αριθμού των κλιμακίων […]

Ποιους αφορούν οι προσκλήσεις από την Εφορία για…ανάκριση.

Οι νέοι έλεγχοι αφορούν τις λεγόμενες «έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του πραγματικού εισοδήματος των φορολογουμένων», για τις οποίες όλες οι σχετικές ερμηνευτικές εγκύκλιοι έχουν εκδοθεί και οι οδηγίες έχουν δοθεί στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Τις τελευταίες ημέρες εκδόθηκαν και οι πρώτες εντολές φορολογικού ελέγχου, κυρίως για φορολογουμένους που έχουν εντοπιστεί σε μία ή περισσότερες λίστες, όπως είναι οι λίστες εμβασμάτων, Λαγκάρντ και μεγαλοκαταθετών. Η έμμεση τεχνική που κατά κύριο λόγο έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τα ελεγκτικά κέντρα είναι αυτή των «τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών με μετρητά». Η τεχνική αυτή σε αντίθεση με ό, τι γίνεται σε έναν τυπικό έλεγχο για την λεγόμενη «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας» που ξεκινά με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου, ξεκινά με την […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *