Λογιστικά Νέα

Αρχές Απριλίου αναμένεται να «ανοίξει» το σύστημα για την υποβολή των Φορολογικών Δηλώσεων

Ελπίδες για πληρωμή φόρων με… ευκολίες πληρωμής τέλος τουλάχιστον για φέτος. Ο προγραμματισμός της Ανεξάρητητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει για το 2018 ότι και για το 2017. Το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα «ανοίξει» αρχές Απριλίου και θα υποδεχτεί τα 6,5 εκατομμύρια των υπόχρεων μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Όσο για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει εκτός συνταρακτικού απροόπτου μέσα στον Αύγουστο. Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Ούτε δυνατότητα για πληρωμή των φόρων σε περισσότερες δόσεις θα υπάρξει φέτος ούτε το πάγιο πρόβλημα του «οπισθοβαρούς» προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων θα επιλυθεί. Έτσι, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (πριν την αφαίρεση των επιστροφών φόρου) θα φτάσουν (βάσει του προγραμματισμού που έχει γίνει) στα 21,652 δις. ευρώ με τον μέσο μηνιαίο όρο να ανέρχεται στα 3,6 δις. ευρώ, στο β’ εξάμηνο τα έσοδα θα πρέπει να εκτιναχθούν στα 31,08 δις. ευρώ ή στα 5,18 δις. ευρώ ανά μήνα.

Από την πλήρη ανοργανωσιά και τις χειρόγραφες διαδικασίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει περάσει στο… ηλεκτρονικό μποτιλιάρισμα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πρέπει να ενεργοποιηθούν μια σειρά από ηλεκτρονικές εφαρμογές οι οποίες κρίνονται ζωτικής σημασίας για τα φορολογικά έσοδα. Είναι τέτοιο το «μποτιλιάρισμα» -το οποίο τροφοδοτείται και από τις αλλεπάλληλες αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας- ώστε όλα να γίνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή:

  • Από τις αρχές του 2018 έχει ενεργοποιηθεί ο νόμος που προβλέπει ότι τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πρέπει να δηλώνονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα αφενός για να ελέγχεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου (ενοικιάσεις 60 ή 90 ημερών, αξιοποίηση έως 2 ακινήτων ανά ΑΦΜ κλπ) και αφετέρου για να υπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος. Αυτή η εφαρμογή, θα είναι διαθέσιμη όχι νωρίτερα από τις αρχές Απριλίου ενώ άγνωστο είναι ακόμη το πώς θα γίνει η συλλογή των στοιχείων για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν μέσα στο 2017.
  • Από τις αρχές του 2018, η ρύθμιση των 100 δόσεων έχει αυστηροποιηθεί. Προβλέπεται ότι όποιος δεν πληρώνει τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις εμπρόθεσμα, θα χάνει τα προνόμια της ρύθμισης των 100 δόσεων. Όποιος δεν έχει να πληρώσει, έχει ως μόνη διέξοδο την ένταξη στις 12 δόσεις. Υποτίθεται ότι η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα επιτρέπει την υποβολή αιτήσεων και από όσους έχουν βεβαιωμένες αλλά μή ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και αυτή η εφαρμογή δεν είναι ακόμη διαθέσιμη (σ.σ η σχετική νομοθετική ρύθμιση κατατέθηκε στη Βουλή την τελευταία στιγμή) ενώ ο προγραμματισμός προβλέπει ότι θα «ανοίξει» στο τέλος Ιανουαρίου ταυτόχρονα με την πλατφόρμα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία σε έως και 120 δόσεις.
  • Το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα τεθεί στη διάθεση του κοινού προς τις αρχές Απριλίου. Οι εκκρεμότητες που εμποδίζουν το να τεθεί η εφαρμογή νωρίτερα στη διάθεση του κοινού είναι ουκ ολίγες. Παρά τη διαπίστωση του προβλήματος με τη μή δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει βγάλει ακόμη την απόφαση που θα ορίζει συγκεκριμένη προθεσμία εκπλήρωσης της συγκεκριμένης υποχρέωσης για τους επαγγελματίες. Και χωρίς τους επαγγελματικούς, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εικόνα για το ποιοι κάλυψαν την υποχρέωση πραγματοποίησης συγκεκριμένων ηλεκτρονικών πληρωμών και ποιοι όχι. Το νέο ηλεκτρονικό έντυπο Ε3 τώρα ετοιμάζεται ενώ το νέο έντυπο Ε1 δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται μέχρι το τέλος Ιουνίου οπότε θα εφαρμοστεί και φέτος το σύστημα των τριών διμηνιαίων δόσεων (ή των 6 μηνιαίων αν αποφασιστεί να αλλάξει ο νόμος).
  • Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς βάσει των εισοδημάτων της προηγούμενης χρονιάς κρίνεται ποιος θα έχει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και ποιος όχι. Ειδικά φέτος, υπάρχουν πρόσθετες «δυσκολίες». Η διαδικασία καθορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ακόμη και αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και γίνουν οι ανακοινώσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος και στη συνέχεια να καθοριστούν οι νέοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου τόσο για τον ΕΝΦΙΑ όσο και για τον συμπληρωματικό φόρο.

Πηγή: forologikanea.gr

Σχετικά άρθρα

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η κ.υ.α. για το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η κ.υ.α. για το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα, που δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας. Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη 15.000 ανέργων, ηλικίας 30-49 ετών, με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους. Από τις 15.000 θέσεις, οι 5.000 αφορούν αποκλειστικά σε εγγραμμένους ανέργους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά). […]

Επίδομα ως 210 ευρώ για ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο το 2019

Ένα νέο πρόγραμμα για επίδομα σε όσους μένουν σε ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο θα τρέξει από την αρχή του 2019 δίνοντας βαθιά ανάσα σε περίπου 300.000 νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Με το πρόγραμμα που θα τρέξει από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα επιδοτείται το ενοίκιο ή το στεγαστικό δάνειο με ποσά από 70 ευρώ ως 210 ευρώ το μήνα. Τα κριτήρια θα είναι κοινά για όλους, σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” και θα είναι εισοδηματικά και περιουσιακά. Για τα χρήματα που θα λαμβάνει κάθε νοικοκυριό κύριο λόγο θα παίζουν τα παιδιά. Έτσι για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό, χωρίς παιδιά το ποσό καθορίζεται στα 70 ευρώ το μήνα. Από εκεί και πάνω για κάθε μέλος της οικογένειας, ενήλικο ή ανήλικο προστίθενται […]

Άνοιξε το TAXIS για τις φορολογικές δηλώσεις

Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή στο ΤΑΧΙS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από περίπου 6,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, για τα εισοδήματα του 2017. Πρόσβαση σε αυτήν την εφαρμογή έχουν οι φορολογούμενοι μέσα από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (aade.gr). Στη συνέχεια θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς κωδικούς τους για να μπουν στην εφαρμογή. Σημειώνεται ότι μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτεροι προσεκτικοί και φέτος με τη φορολογική τους δήλωση.     Foroplan  Συμβουλευτική – Λογιστική Μεραρχίας 13, 5ος Όροφος t : 23210 67371, m: 6934910968, f: 23210 67371 Url: www.foroplan.gr email : info@foroplan.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *